Son Kat Boyalar
Bir yata baktığınız zaman gözünüze ilk olarak görünecek şey parlak ve güzel bir son kattır. Bunun için boya sistemleri doğru seçilmeli ve profesyonel biçimde uygulanmalıdır.
Profesyonel bir son kat yat boyası çift komponentli ve poliüretan bazlı olmalıdır. Bu sayede yüksek parlaklık ve renk kalıcılığının yanısıra, aşınmalara, kimyasal madde, dizel, benzin, yağ, asit ve alkalilere karşı da korunma sağlanmış olur. UV koruması ise, deniz ve güneşin yıpratıcı etkilerine karşı koyulabilmesi için diğer önemli bir faktördür.
Profesyonel boya sistemleri parça parça değil, komple sistem olarak uygulanmak zorundadır. Aksi takdirde sistemden beklenen sonuçlar elde edilemeyebilir.
Uygulama
Uygulamaya başlamadan önce en önemli nokta sağlık ve güvenliktir. Profesyonel bir uygulama için profesyonel bir başlangıç yapılması gerekir. Her türlü koruyucu kıyafet ve ekipman doğru şekilde kullanılmalıdır.Çift komponentli ve poliüretan bazlı son kat uygulamaları, amatör kullanıcılar tarafından asla yapılmamalıdır. Sadece profesyonel olan, bu iş için gerekli donanıma sahip ve gerekli eğitimi almış kişiler bu tür uygulamaları yapmalıdırlar.
1-Temizlik ve hazırlık
Boyama işleminin en önemli kısmı hazırlık noktasıdır; zamanınızın yüzde 80’nini hazırlığa ve boya öncesi prosedürlerine ayırmanız gerekmektedir. Boyamaya başlamak için acele edilmemelidir; ürün etiket talimatları ve kullanım kılavuzları dikkatle okunmalıdır.
Son kat uygulaması öncesinde yüzeyler uygun şekilde hazırlanmalıdır. Astar uygulaması yapılmalı, gerekiyorsa macun uygulanmalı, arkasından tekrar astarlama işlemleri yapılmalı sonra son kat uygulamasına geçilmelidir.
Zımpara işlemi tamamlanıp son kat uygulamasına başlanmadan önce, yüzeyin temizlenmesi ve tüm kalıntılardan özenle arındırılması çok önemlidir. Temizlik solventi kullanımı, istenilen temizlik seviyesine ulaşılmasında yardımcı olacaktır. Kaliteli son kat uygulamaları için temizlik seviyesi çok önemlidir.
Temizleme safhasında, solvent ya da suyun yüzeyde kendiliğinden kurumasına izin verilmemelidir. Yüzey mutlaka kuru bezler yardımıyla temizlenmelidir. Yüzey üzerinde kalan en ufak kir ya da toz bile, sonradan son kat yüzeyinde kolaylıkla rahatsız edici bir görünüm ortaya çıkarabilir. Koyu renklerde bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir.
Son temizlik için iki bez metodu uygulanmalıdır. Bu temizleme metodu yüzeyden toz, kir ve yağın kaldırılmasına yardımcı olur. Kullandığınız kumaşlar, oto boyası satıcılarında bulunan toz ve iz bırakmayan türden olmalıdır.
Solventlere dayanıklı eldiven giyilmeli, solvent buharına karşı solunum cihazı takılır ve bulunulan ortamın yeteri kadar havalandırıldığından emin olunmalıdır.
Solventlere dayanıklı eldiven giyilmeli, solvent buharına karşı solunum cihazı takılır ve bulunulan ortamın yeteri kadar havalandırıldığından emin olunmalıdır.
İki bez metodu ile temizlik:
- Başlangıçta yüzeyi silmek için solventle hafifçe ıslatılmış bir bez kullanın.
- Yüzeyi kendiliğinden kurumadan önce, ikinci bir kuru bez yardımıyla kurulayıp temizleyin.
- Solventin yüzeyde kendiliğinden kurumasını önlemek için, her seferinde sadece küçük alanları silin.
- İdeal olarak, yan yana çalışan iki kişi daha iyi sonuç verecektir; Yani bir kişi solventli bezle silmeli, diğer kişi kuru bez ile arkadan temizlemeli.
- Bezlerden yüzeye pislik bulaşmaması için sık sık bezleri değiştirin.
- Son olarak fazla bastırmadan ve iz bırakmayacak şekilde mumlu bez kullanılmasında fayda vardır.
2-Ortam şartları
Son kat uygulaması yapılacak tekne, tercihen boya hangarına alınmalı ve bir kaç kat naylon ile dış ortamdan izole edilmelidir. Bu sayede son kat boyanın kuruması sürecinde yüzeye toz bulaşması engellenmiş olacaktır. Bu tür bir uygulama mümkün değilse, rüzgâr ve hava akımlarından korunaklı bir bölge seçilmelidir. Ortam ve boyanacak yüzey sıcaklıkları, minimum 10 derece - maksimum 35 derece olmalıdır. Nem oranı ise dikkat edilmesi gereken diğer bir önemli husustur. Nem oranının, hem boyama sırasında, hem de boyama işlemi bittikten ve boya tamamen kuruyuncaya kadar geçen sürede yüksek seviyelerde olmaması gerekmektedir. Ortamın fanlar yardımıyla havalandırılması, uygulayıcıların yüzeyi daha kolay görmesini sağlayacak ve hata yapmalarını engelleyecektir. Aynı şekilde güçlü ya da yeterli aydınlatma sağlanması da alınacak sonuçları iyileştirecektir.
3-Ekipman seçimi
Kullanılacak ekipmanın kaliteli ve doğru seçilmiş olması, alınacak sonuçları etkileyeceğinden çok önemlidir. Kompresörün yeteri kadar güçlü olması ve doğru/kaliteli sprey tabancalarının kullanılması, boyanın iyi şekilde atomize olmasına ve yüzeyde yayılarak parlak bir görüntü yaratmasına izin verecektir. Genellikle en iyi sonuçlar 1.1 meme uçlarının kullanılmasıyla elde edilmektedir.
4-Tiner seçimi ve miktarı
Tiner seçimi hava koşullarına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle 23 dereceye kadar olan sıcaklıklarda YTA 910 kullanılırken,bunun üzerindeki sıcaklıklarda YTA 920 daha yavaş olan bir tiner tercih edilmelidir. Tekne yüzeyinde yapılacak uygulamadan önce, ufak parçalar üzerine denemeler yapılıp, tiner konusu netleştirilmelidir. Tiner miktarı ise viskosite kabı kullanılarak ayarlanmalıdır; Dın-4 kapta 14 saniye olacak şekilde inceltme yeterli olacaktır.
5. Uygulama şekli
Çift komponentli ve poliüretan bazlı son kat uygulaması, üzeri ıslak olarak yapılmalıdır. Bu şekilde parlak ve ıslak bir görüntü elde edilebilir. Birinci kat, tam katla yarım kat arası olacak şekilde uygulandıktan sonra, yüzey kontrol edilmeli. Boya elinize bulaşmayacak şekilde kurumuş, ama hala parmak iziniz boya yüzeyinde kalacak hale geldiğinde ikinci katı tam kat olarak uygulamanız gerekecektir. Üçüncü katı da aynı şekilde uyguladıktan sonra, boyanın kuruması beklenmelidir. Bu kuruma süresinde de, boyanın parlaklığında herhangi bir kayıp yaşamamak için nem ve soğuktan korunması gerekir.
Son kat uygulamalarının fazla kalın olması, solvent sıkışmalarına sebep olabileceğinden kalınlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı şekilde ince olması da estetik ve derinliği olmayan bir görüntüye yol açabilir. Tavsiye edilen toplam kuru film kalınlığı 90-100 micron DFT(Kuru film kalınlığı) civarında olmalıdır. Bu tür boyaların pasta yapılması, en üst tabakada bulunan koruyucu yüzeye zarar verdiğinden tavsiye edilmez.
Yukarıda yer alan tüm noktalara dikkat edildiğinde, yıllarca parlaklığını koruyacak ve güzelliğini kaybetmeyecek sonuçlar elde edebilirsiniz.