Cila Uygulama
Kış mevsiminin kirini üzerinden atmak için ilkbaharda, teknelerimiz sezonluk bakıma girerler. Zehirli boya, temizlik ve bordaların pasta/cila yapılması hepimizin bildiği klasik bakımlardır. Fakat doğru bilinen yanlışlar mevcuttur.
Öncelikle, bir teknenin bordalarına, her yıl pasta uygulaması yapmak doğru değildir. Lekeleri kolay çıkardığı için pasta uygulaması, ustalar tarafından uygulanmaktadır ve tavsiye edilmektedir. Kesinlikle pasta uygulaması faydalı olduğu kadar zararlı da olabilmektedir.
Pasta, yapısı itibariyle ince bir zımparaya benzer. Pastanın kalın veya ince olması, bu durumu değiştirmez. Pasta uygulaması, jelkot yüzey veya boya yüzeyler üzerindeki çizikleri, ağır lekeleri rahatlıkla alır. Fakat sürüldüğü bölgedeki üst yüzeydeki tabakayı inceltir. Bu yüzden gerekli olmadıkça uygulanmamalıdır.
Aynı zamanda makina ile pasta uygulaması sırasında yapılan en büyük yanlış, yüksek devirli makina kullanılmasıdır. Bir çok usta çalışması rahat olduğu için pasta makinalarını yüksek devirde kullanırlar. Bunun sonucunda yüzey üzerinde, giderilmesi oldukça zahmetli olan yüzeyler damar şeklinde izler oluşur. Bu izler, gün batımı ve doğuşu gibi güneş ışınlarınının yüzeye dar açılı geldiğinde kendilerini fazla şekilde belli ederler. Giderilmeleri için günlerce ince zımpara, tekrar pasta ve cila yapmak gerekir.
O yüzden, teknenizin bordalarına pasta yaptırmadan veya yapmadan önce bir kez daha düşünün ve dikkatli olun.
Her yıl cila uygulaması yapmak, hem zararsızdır hem de koruyucu bir tabaka oluşturur. Özellikle, beyaz jelkot bordalı teknelere en az 4 yıl, boyalı teknelere ise en az 3 yıl pasta yapılmasına gerek olmayacaktır. Tabiki kullanıma bağlı çizik, hasar vs. gibi durumlar haricinde.